Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Önlemler

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en önemli yolları arasında gölgede kalma, uygun güneş kremi kullanma ve cilt tipine uygun ürün seçimi yapma bulunuyor. Dr. Kavuncu, bilinmeyen içerikli ürünlerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Her Mevsim Güneş Kremi Kullanılmalı

Güneş ışınlarının UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç farklı tipe ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, UVA ışınlarının derinin en alt tabakalarına kadar inebildiğini, DNA yapısında bozulmalara neden olarak cilt kanserine zemin hazırladığını söyledi. UVB ışınlarının ise ciltte yanıklara ve kızarıklıklara yol açtığını ifade eden Dr. Kavuncu, UVC ışınlarının atmosfer tarafından emildiği için yeryüzüne ulaşmadığını belirtti.

Cilt sağlığı için güneş koruyucularının önemine vurgu yapan Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanmanın sadece yaz aylarında değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde gerektiğini kaydetti. Cilt tipine uygun ürün seçiminin önemine dikkat çeken Dr. Kavuncu, yağlı ciltler için daha hafif formüllü kremlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Erken Kırışıklık ve Kanser Riskine Dikkat

Korunmasız güneş maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzm. Dr. Kavuncu, yanıkların, leke oluşumunun, erken kırışıklıkların ve cilt kanserinin risklerini artırdığını ifade etti. Özellikle hamile kadınların güneşe karşı daha duyarlı hale gelebileceğini belirten Dr. Kavuncu, ekstra önlemler almaları gerektiğini söyledi.

Güneşten korunmanın önemine değinen Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanımının yanı sıra geniş şapka, güneş gözlüğü ve uygun giysilerle cildi güneşe maruz bırakmamak gerektiğini kaydetti. Açık alanlarda çalışan ve uzun süre güneşte kalan kişilerin bu önlemleri mutlaka alması gerektiğini belirtti.

‘SPF Değeri Koruması Süresiyle İlgilidir’

Güneş kremlerinin organik ve inorganik olarak iki ana gruba ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, organik kremlerin karbon bazlı, sentetik ürünler olduğunu, inorganik kremlerin ise titanyum dioksit ve çinko oksit gibi maddeler içerdiğini söyledi. SPF değerinin koruma değil, koruma süresiyle ilgili olduğunu ifade eden Dr. Kavuncu, SPF 30 ile SPF 50 arasında koruyuculuk açısından büyük bir fark olmadığını, sadece etkili koruma süresinin farklı olduğunu belirtti.

Sahte ve denetimsiz güneş kremlerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Kavuncu, güneş kremlerinin eczanelerden veya güvenilir marketlerden temin edilmesi gerektiğini vurguladı. “Merdiven altı” ürünlerin cilde zarar verebileceğini, alerjik reaksiyonlara ve toksik etkilere yol açabileceğini belirtti.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.