Trafikte dikkat çeken artış; 5 yılda yüzde 90 yükseldi!

Türkiye’deki Araç Sayısı 31 Milyonu Aştı: Motosikletlerde Dikkat Çeken Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart 2020’de ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin iken, Mart 2025’te bu sayı 31 milyon 788 bine yükseldi. Beş yıllık süreçte araç sayısında yaklaşık yüzde 36’lık bir artış yaşandı.

Motosiklet Sayısındaki Etkileyici Artış

Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30 artarak 16 milyon 498 bine, kamyonet sayısı yaklaşık yüzde 23 artarak 4 milyon 736 bine, minibüs sayısı ise yaklaşık yüzde 10 artarak 540 bine çıktı. Ancak en dikkat çekici artış motosikletlerde gerçekleşti. Mart 2020’de 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, 5 yılda bu sayı yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Dağılım

TÜİK’in verilerine göre, otomobillerin trafiğe kayıtlı araçlar içindeki oranı yüzde 51,9 iken, kamyonetler yüzde 14,9 ve motosikletler yüzde 20,1 olarak kaydedildi. Diğer araç türlerinin dağılımı ise şu şekilde:

  • Traktör: yüzde 7,2
  • Kamyon: yüzde 3,2
  • Minibüs: yüzde 1,7
  • Otobüs: yüzde 0,7
  • Özel Amaçlı Araçlar: yüzde 0,3

“Türkiye’de Avrupa’da Satılan Motosikletlerin Yarısı Bulunuyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, motosiklet talebindeki artışı toplumun ulaşım alışkanlıklarına, şehirleşmeye, trafik yoğunluğuna ve yaşam tarzındaki değişimlere bağladı. Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:

“Ehliyet düzenlemeleri ve diğer uygulamalar motosiklet kullanımını kolaylaştırdı. B sınıfı ehliyetle kullanılabilen araçlar ve 125 cc’ye kadar hafif motosikletlere erişim sağlandı. Bu düzenlemeler sonucunda Avrupa’da satılan motosikletlerin yarısı Türkiye’de alıcı buluyor.”

“2025 Yılının Satışları İçin Öngörüler”

Öztürk, 2025 yılında sektördeki regülasyon geçişlerinin ilk kez uygulanmasının pazarı olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak mayıs verilerine göre bu yılın ilk beş ayında 320 bin 599 motosiklet satıldığını bildirdi. Öztürk, yıl sonunda pazarın 900 bin civarında olmasını beklediklerini dile getirdi.

“Motosiklet, Ulaşımın En Hızlı ve Ekonomik Yolu Olmaya Devam Ediyor”

Öztürk, elektrikli motosikletlere olan talebin artmasının, kullanım kolaylığı ve düşük maliyetlerle açıklanabileceğini belirtti. Ayrıca kurye sektöründeki büyüme, otomobil kullanımının zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da motosiklet talebini etkilediğini vurguladı. Öztürk, toplumun ulaşım tercihlerindeki değişimlerin motosiklet talebini artırdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Vatandaş kiraza hasret kaldı: En ucuzu 500 TL! 1000 liraya kadar çıkıyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz bu yıl cep yakıyor. İstanbul Avrupa Yakası Hali’nde 1. kalite kirazın hal çıkış fiyatı 300-500 TL arasında; 2.kalite kirazın fiyatı ise 150-250 TL arasında değişiyor. Ancak marketlerde ve manavlarda en ucuz kiraz 500 TL’den alıcı bulurken fiyatlar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.