4 yıl umursamadı, kanser çıktı! İlk işareti nokta gibi: ‘Kolumun bir kısmı alındı’

Cilt Kanseri Teşhisi Geç Konuldu, Jane’nin Hikayesi

Cilt kanseri, özellikle melanom türü, hızlı bir şekilde ilerleyebilen ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalık olarak biliniyor. 46 yaşındaki Jane, cilt kanseri olduğunu çok uzun zaman sonra öğreniyor. Üstelik görmezden geldiği bir detay sayesinde…

Jane Murray, Güneşin Zararlarına Dikkat Etmedi

Jane Murray, güneşlenmeyi seven bir anne olarak yıllarca tatillerde saatlerce güneşin altında vakit geçirdi. Ancak, kolunda beliren büyük bir beni dört yıl boyunca önemsemedi. “Masum görünüyor” diye düşünerek doktora gitmeyi erteledi. Ta ki bir hemşire arkadaşının uyarısıyla geçtiğimiz yıl aile hekimine başvurana kadar.

Etkili Tedavi İle Mücadele Devam Ediyor

Doktor, benin şüpheli göründüğünü fark ederek hemen biyopsi yapılmasını önerdikten sonra ben, cerrahi olarak çıkarıldı ve İngiltere’deki bir melanom uzmanına analiz için gönderildi. Sonuçlar, Murray’in ikinci evre melanomla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, bu evrede teşhis edilen hastaların yaklaşık yüzde 15’i beş yıldan fazla yaşayamıyor.

İyileşme Süreci ve Önemli Dersler

“Ameliyattan uyandığımda kolumun büyük bir kısmının alındığını gördüm. Beklediğimden çok farklı bir sonuçtu” diyen Murray, yaşadığı şoku bu şekilde anlattı. Kanserden tamamen kurtulan kadın, iyileşme sürecinde 8. haftayı geride bıraktıktan sonra deneyimin cilt sağlığına bakış açısını kökten değiştirdiğini belirtti. Şimdi geriye dönüp baktığında, güneş yanıklarının cilt kanseri riskini artırdığını ve bu riskin hiçbir tatil keyfine değmediğini söylüyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Murray kendi deneyiminden yola çıkarak, “Eğer vücudunuzdaki bir ben size tuhaf geliyorsa, kontrol ettirmekten çekinmeyin” diyerek erken teşhisin cilt kanseriyle mücadelede önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Benlerdeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak ve doktora başvurmak, sağlığınızı korumanın en önemli adımlarından biri olabilir.

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.